I går var jag på Fotomässan i Älvsjö. Det är en tre dagar lång mässa med ”allt” inom foto. Alla stora kameratillverkare är där, det är föreläsningar och massor att titta på och köpa, om man har råd förstås.

Jag besökte bland annat Nikons och Panasonics montrar och fick bra svar på mina frågor om mina kameror. Moderskeppet, min favorit alla kategorier, höll en föreläsning om Lightroom. Jag lyssnade på den även om jag kan Lightroom rätt bra vid det här laget. Men Moderskeppet är så himla bra! Jag kom i kontakt med dem för många år sedan när jag började med mina första trevande steg i fotovärlden och framför allt när det gällde att lära mig redigering på datorn. Utan dem hade jag aldrig kunnat det jag kan idag. Nu lät det som om jag är proffs, men det är jag verkligen inte – fast lite mer än medelsvensson kanske jag kan.

Mycket folk var det på mässan. Nu tog jag inte stora kameran med mig, men Panasonic-kameran är faktiskt superbra. Smidig och lätthanterlig. Ja, ja – man kan ju undra varför man då har en stor Nikon-klump? Men om man jämför bildkvalitén – då är ju Nikon-kameran överlägsen!

Folkvimmel

Folkvimmel framför Nikons monter

Vattenspelet utanför Älvsjömässan är roligt att fota. Kul är det också att experimentera med olika kamerainställningar. Först provade jag med lite snabbare slutartid, typ en 1000-del, men då blev bilden för mörk. De här bilderna är tagna med en 125-del och bländare 4. Jag har mycket att lära när det gäller slutartider. Hittills har jag mest jobbat med bländarens storlek och låtit kameran välja slutartid. Då blir bakgrunden mer eller mindre skarp. Men att fota rörelse bra kräver att man kan ställa in slutartiden. Sedan ska man kunna ställa in båda manuellt och helst även ISO! Det finns hur mycket som helst att lära sig!

vattenspel vattenspel2