Vår lilla prinsessa (Jannes benämning!) har idag gjort ett godkänt doftprov i eukalyptus. Vi har verkligen inte tränat mycket, några gånger bara med Onsdagsgruppen. Men det har gått bra, varje gång har hon markerat rätt och blivit lite tydligare varje gång.

Här om dagen frågade Carina om jag inte ville göra doftprov med Nova hos Norsborg LKK. Det är vår gamla ”kollega” Ann Eklund som är domare där, och jag tänkte ”Varför inte?”.

Vi tränade lite i onsdags i ösregn. Gick inte alls! Igår åkte jag ut till Mälarbadet med ett lass kartonger och doft i en dosa. Nu markerade hon rätt. Jag satte även dosan på lite olika föremål och hon markerade rätt även då. Men hon rör sig lite hit och dit när hon söker, ibland tror jag att hon tappar sugen – men hon kommer alltid tillbaka och markerar rätt.

I morse var jag rätt nervös och tog fram ett par dosor som hon fick söka på inomhus hemma. Det hade legat en kong-bit i ena dosan och den sniffade hon lite på, men sedan markerade hon rätt dosa. Sedan kunde jag inte göra mer.

Ute på Norsborg LKK var det ordning och reda. Lugnt och städat genomfördes doftproven. Carina och Qava gick före oss och sedan gick Nova och jag – sist av alla. Min målsättning var att vara lugn och noggrann, och det gick nog rätt bra. Carina och Qava missade tyvärr, men vi vet alla att Qava verkligen kan. Det var bara en formsvacka!

Ann mötte upp oss lite utanför sökområdet och instruerade oss. Redan då drog Nova mot sökområdet och när vi passerat starten gick hon metodiskt från låda till låda. Hon gick förbi den femte eller sjätte lådan, men stannade sedan upp och jag såg på henne att hon hade känt doften. Hon gick tillbaka och markerade lådan. ”Markerad!” sa jag och Ann sa ”Rätt!”. Man ska lita på sin hund! Gud vad duktig Nova var! 13,66 sekunder av de tre minuterna använde vi. Så nu har vi fått lite blodad tand. Kanske blir någon tävling framöver, men först måste vi träna mycket mer. Detta är bara början. På tävling är det behållarsök, fordonssök, inomhussök och utomhussök. Så vi har lite att bita i. Men det blir en senare fråga. Nu njuter vi bara. 🥳