Jag sover ibland väldigt oroligt. Och när jag är vaken på nätterna så börjar hjärnan dra igång på högsta varv. Och då menar jag verkligen HÖGSTA. Här om natten så började jag tänka på vad man stoppar i sig, både ätbart och drickbart. Inte så konstigt egentligen eftersom man formligen dränks av fakta på internet om vad man ska och vad man inte ska äta och dricka. Att leva efter dessa råd gör en säkert galen – det finns något som heter Ortorexi. Ortorexi betecknar en fixering vid en ”hälsosam” livsstil, präglad av tex överdriven träning och nyttigt ätande enligt Wikipedia.

Men vad i allsin dar har det med nyårslöfte att göra? Jo en sak kom jag fram till då på natten, och det är att socker är ett gift som förgiftar både kroppen och hjärnan. En lite udda association kanske, men Alsheimers sjukdom orsakas av någon form av plack i hjärnan. Pappa Lennart ville alltid ha efterrätt, tårta och kaffebröd. Idag har han Alsheimer och bor på ett hem för dementa. Och man får plack på tänderna av godis… Inte samma plack förstås, men en form av beläggning är båda sorterna. Vad händer med bukspottkörteln när den hela tiden måste jobba övertid? Min svärmor dog i bukspottkörtelcancer, och hon åt godis och kaffebröd i massor även om hon inte var tjock.

På morgonen berättade jag för Janne vad jag hade tänkt på och att jag nu ska ta bort sockret. Jag har ju ett enormt sug och kan verkligen vräka i mig både godis och annat. Är det tomt i huset så kan man ju alltid göra lite ”rör”! Det är socker i precis allt, och allt kan jag inte städa bort. Men godis, kaffebröd, glass, sylt, läsk….Det blir mitt nyårslöfte lite i förtid. Janne var med på noterna också. Han har ju diabetes, inte så att han måste ta insulin, men ändå…

Nu har vi varit rena i snart tre dagar och det känns helt okej. Faktiskt känner jag mig pigg och frisk. Magen mår också bra. Borde det inte synas lite på vågen också? Typ 7 kilo?

gelehallon