För 2 1/2 vecka sedan så opererades två knölar bort på Dino. Den ena, som satt lite fult på snoppen, visade sig vara helt ofarlig och berodde på att några hårsäckar hade missbildats på något sätt. Den andra knölen, som satt precis i svansroten, upptäckte jag någon vecka innan han skulle opereras, men jag tyckte först att den var så liten att jag inte nämnde den. Men på operationsdagen kändes den tydligare och jag visade den för Ulf Ytterberg och han tyckte att den också skulle tas bort.

Igår ringde veterinär Anna Tranell Lindman och berättade om analyserna. Och som sagt, den ena knölen var ju ofarlig. Men den andra var en s.k. hemangiopericytom, med några enstaka elaka celldelningar i. Vad är nu detta? Jag har Googlat och hittar nästan ingenting. Det enda som jag hittar på svenska är:

”Hemangiopericytom: En kärlrik tumör bestående av spindelceller som uppenbarligen har sitt ursprung i pericyter, vilka är celler från glatt muskulatur och omger små blodkärl. Både godartade och elakartade hemangiopericytom förekommer, och att skilja varianterna av dessa sällsynta tumörformer åt har visat sig vara ganska svårt.”

Det som bekymrade Anna lite var att Ulf kanske inte tog bort tillräckligt mycket runt om, i operationsberättelsen så står det att han har tagit bort 1,5 cm totalt. Eftersom man inte hade gjort någon biopsi innan så man visste ju inte vad det var, annars skulle man ha tagit bort mer direkt. Om det nu skulle dyka upp en knöl igen på samma ställe, så måste man ta bort mer.

Tusen frågor snurrar förstås. Vad ska man göra? Kan den sprida sig? Vilka symptom får han i så fall?

Ska man operera igen för säkerhets skull? Spontant säger Janne och jag att det känns onödigt att utsätta Dino för en ny operation om det inte är nödvändigt.

Om det sprider sig, ska man börja med cellgifter, strålning? Nej där går nog gränsen.

Ska man röntga hela hunden? Men om man hittar något, ska man operera eller låta det vara?

Hur vet man om han mår dåligt?

Jag kollar Dino noggrant förstås, men det gör jag ju alltid. Det var ju därför jag hittade knölen. Men hans allmäntillstånd? Trött och seg är han ju, men beror det kanske bara på åldern? Ibland piggnar han ju till. Om en ekorre promenerar på eltrådarna som går mellan husen, då blir det fart! Usch vad svårt det här känns!

Dino 20160714-2

Hur mår du gubben?